I. KOZA: Krištáľové krídlo je pre mňa príjemné prekvapenie

16.01.2012 Bratislava

Bratislava 16. januára (TASR) – Krištáľové krídlo ako mimoriadne ocenenie za celoživotné dielo si v nedeľu večer (15.1.) z rúk predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej prevzal profesor Ivan Koza.

Najuznávanejší slovenský onkológ získal túto cenu ako špičkový odborník na nádorové ochorenia, ktorý má veľkú zásluhu aj na popularite našej onkológie vo svete. V tímovej spolupráci sa mu podarilo zaviesť také spôsoby liečby akútnych leukémií a malígnych lymfómov, ktoré viedli k vyliečeniu značnej časti pacientov.

„Je to také príjemné prekvapenie, videl som aj to, ako to prijímajú ďalší moji kolegovia, ktorí dostali tieto krásne krídla. Myslím, že to tých ľudí dáva dohromady. Ešte stále nie sme na vrchole, ale keď porovnám, ako to vyzeralo, keď som začínal pre 45 rokmi, tak sa to nedá porovnať. Buďme radi, že dnes máme možnosti pomáhať liečiť pacientov a mnohí sa aj vyliečia,“ uviedol Ivan Koza pre TASR a s malým úsmevom aj dodal: „V tomto náročnom obore je stále veľa práce a to je dobré, lebo ani nemáme čas rýchlo starnúť.“

Cena za Filantropiu je najmladším ocenením Krištáľového krídla, v nedeľu večer ju udeľovali iba po druhý raz. Krídlo si prevzal aj Andrej Kiska, zakladateľ a predseda správnej rady neziskovej organizácie Dobrý Anjel.

„Pre mňa to znamená ocenenie ľudí, ktorí uverili nášmu projektu, tých Dobrých anjelov, tých stotisíc ľudí, ktorí sa do projektu zapojili a rozhodli sa pravidelne mesačne pomáhať tisíckam rodín, ktoré tú pomoc veľmi potrebujú. Stali sme sa za päť rokov našej činnosti najúspešnejšou nefiremnou charitou na Slovensku. Len za minulý rok sme vyzbierali 3,4 milióna eur, pomohli sme trom tisíckam rodín, čo je krásne číslo. Veľmi sa teším, že budeme naberať ďalších Anjelov, pretože tých detí, tých rodín, kde sú ťažké choroby, je na Slovensku veľmi veľa. Budem veľmi rád, keď budem môcť takto pomáhať stále viac a viac,“ povedal pre TASR Kiska a doplnil: „Košické basketbalistky je jeden krásny príklad pomoci, tie nám už dali značnú sumu, okrem toho nosia aj naše meno a robia nám veľkú propagáciu na Slovensku aj v zahraničí a som im zato veľmi vďačný.“
 

Vyberte región